Reklama
 
Blog | Jan Handl

Proč jsem spokojen se čtečkou Kindle?

Jde o skvělou technologii za příjemnou cenu. Jediným problémem je český obsah, jenom náhodou se podaří najít něco, co vám při čtení zabere týdny a udělá opravdovou radost.

Když jsem si z Ameriky na podzim nechal poslat čtečku elektronických knih Kindle, tak nějak jsem počítal s tím, že se alespoň prvních pár měsíců budu trápit nedostatkem českého obsahu. Podotýkám, že knih v angličtině se dají koupit miliony, výběr je opravdu neskutečný. Některé z knih jsou i zadarmo, případně za velmi přijatelné částky.

Prozačátek jsem si stáhl knihy běžně dostupné na českém internetu, jde většinou o díla, jejich autor je déle než sedmdesát let po smrti a tím páde se na tyto knihy nevztahuje autorský zákon a jsou legálně dostupné zadarmo. Objevily se i první pokusy o prodej elektronických knih se strany českých firem. Výběr je ale příliš úzký a transakci nákupu a používání knih provázejí technické problémy.

Náhodou jsem se dozvěděl, že je zdarma k dispozici spousta knih Josefa Škvoreckého. Jde o mého oblíbeného autora, takže jsem si vše stáhl a uložil do čtečky. O kvalitní obsah mám postaráno. Když jsem se nedávno podíval na zdroj, odkud jsem knihy stahoval, už jsem je nenašel. Nevím pro, ale jsem šťastný, že ve svém Kindlu oblíbeného Škvoreckého mám.

Reklama

Co se týče technologie, tak je Kindle na špičce. Nabízí skvělou výdrž, připojení na internet přes wi-fi a 3G, což znamená nejen stahování z obchodu Amazonu rovnou do čtečky, ale i připojení k sociálním sítím a třeba sdílení zajímavých pasáží z knih na Twitter nebo Facebook. O prohlížení zpravodajských serverů ani nemluvě. Kindlu nemohu nic vytknout, za tu cenu (v ppřepočtu asi 3 700 Kč i s dopravou z USA) jde o perfektní čtečku elektronických knih.

Problémem je zatím pouze obsah, českého je zoufale málo, a pokud bych nebyl vybaven Škvoreckým, asi bych obsahově dost strádal. Ono číst pořád dokola Karla Čapka přece jen člověka za čas omrzí. Česká zpravodajská média berou čtečky vážně a některá z nich dokonce poskytují přehledy svých článků přímo uzpůsobené pro čtečky, podobné projekty rostou jako houby po dešti. S beletrií, případně jinou (i odbornou literaturou) je to horší. Důvodem je skepse vydavatelů, kteří si mnohdy myslí, že jde pouze o kratochvíli milovníků technologií. Nejde. Čteček a tabletů jsou mezi lidmi desetitisíce a jejich počet neustále výrazně roste. Jde prostě o zajímavé číslo, vezmeme-li v úvahu, že některých knih se prodají pouze stovky výtisků.

Musíme si prostě počkat. Dříve nebo později bude obsahu více a s větším výběrem žánrů a autorů. Zatím uživatele čteček potěší i to, když se někde objeví zajímavá česká kniha, kterou by si asi v papírové podobě nekoupili, ale elektronická verze je láká z důvodu nouze. Autorská práva, jejich ochrana, nepřipravenoust na novou dobu, nechuť vydavatelů riskovat, to všechno jsou důvody, proč nám to v Česku s elektronickými knihami vázne. Ne každý uživatel čtečky totiž objeví „svého Škvoreckého“, což překoná všechna příkoří, která musejí fandové elektronického čtení překousnout.