Reklama
 
Blog | Jan Handl

(Od)Stávka

Nerad se vyjadřuji ke věcem, kterým moc nerozumím (bude to tím, že politiku ze zásady nesleduji) a které mě nazajímají. Chystaná stávka je ale událostí, které ovlivní nejenom mě a navíc, od toho je blog, aby člověk vyjádřil svůj názor, že?

Stávky jsem dlouho nevnímal a považoval je za dost předpotopní vyjadřování názoru nebo dokonce vynucování něčeho. Odbory jsem pokládal (a i nyní pokládám) za historický přežitek, v dnešních dobých by se o sebe zaměstnanaci měli starat sami, ne? Máš malou výplatu? Tak jdi dělat něco jiného za víc peněz. Nikde tě nechtějí? Tak se rekvalifikus, snaž se, vzdělávej se. Ale úplně chápu nespokojenost zaměstnanaců v dopravě, já také koneckonců nejsem zcela spokojen a chtěl bych dvojnásobnou výplatu. Neuchyluji se k odborům (ani nevím, jestli u mého zaměstnavatele fungují), ale snažím se něco dělat sám. Nestávkuji, neprotestuji a ani nereptám. Jsem asi docela spokojený na to, abych o něčem takovém přemýšlel.

Pokud odboráři chtějí opravdu stávkovat za to, co deklarují, tak se se spoustou věcí dá souhlasit. Neprůhledné reformy a pozdní odchod do důchodu, to se přece nelíbí skoro každému. A to, že zaměstnanci v dopravě bojují za své benefity? Kdybych byl zaměstnanacem v dopravě, taky by mě stvalo, že přijdu o výhody. Díval jsem se na platy řidičů a není to tak strašné. Ano, práce je to náročná, ale na druhou stranu zase nemuseli během školy živořit. Teď mám na mysli vysokoškolská studia. A mají na výběr, mohou dělat něco jiného, jak už jsem uvedl na začátku.

Stávka na půl dne, aby bylo vidět, že to zaměstnanaci myslí vážně. To by se ještě dalo překousnout. Horší je, že odbory vedou profesionálové, kteří se tím živí a tím pádem je třeba vyvíjet nějakou aktivitu, bojovat a být vidět. Takže se bude stávkovat rovnou 24 hodin a kdo ví, jestli nebudou blokovány důležité vjezdy třeba do Prahy. To že se pánům řidičům zachtělo udělat si den volna je sice pro nás Pražany tragédie, ale pokud k tomu navích chtějí za pomoci kolegů odborářů z celé republiky blokovat i dopravu individuální, se kterou nemají nic společného, je na facku.

Reklama

Ani bych se nedivil, kdyby se u blokovaných silnic řidiči domluvili a šli si to s odbotáři vyřídit ručně. Tu máš pohlavek a půl kila dovezené slámy do chřtánu. Jsem klidný člověk, ale pokud by mě takhle někdo zmenožňoval cestu kamkoliv, minimálně bych ho šel poslat někam. Dost možná si to mimopražští odboráři užijí a dají to Pražáčkům (nenáviděným, protože mají přece ty vysoké platy) pěkně sežrat.

JXD na protest proti stávce v neděli zavázal řetězem vchod do sídla odborových svazů. Udělal to v neděli, kdy tam nikdo nebyl, a jenom na oko, vedlejší vchod zůstal volný. Je to dobrá forma vyjádření názoru. Horší by asi bylo udělat jim to ve čtvrtek v poledne, a dokonale. Srovnejme tedy tyto dva přístupy, radikální a jen na oko. Odboráři jsou jednoznačně ti radikálové, kteří se jistě budou snažit natropit co nejvíc škod. Jak na tom budu ve čtvrtek s cestou do práce nevím, možná raději zůstanu doma. Podobně na tom budou mnozí další. Vzniknou ztráty, a to jak přímé, tak i ty nepřímé. Mezi nepřímé počítám třeba to, že mi díky stávce nebude umožněno pracovat.

O ty ztráty asi také jde. Nač kratičkou stávku, o které by se dle vtipu mohlo prohlásit, že šlo o běžné zpoždění? To raději pokazit mnoha lidem a firmám celý den, blokovat silnice a ještě za to fasovat jízdné a stravné. Jestliže jsem doteď na odbory neměl vyhraněný názor, teď je to jasné – štvou mě. Musím podotknout, že v tomto kontextu mluvím o odborech jako o jejich vůdcích, kteří zmanipulovali masy a pohybují s nimi jako s figurkami na šachovnici. Samotní stávkující jsou v tom do jisté míry nevinně. Jsou to hlavně ti lidé, kteří jsou rádi, že se jich někdo zastal a že je někdo vede. Ti, kteří jdou s davem a moc se jim nechce se o sebe starat samostatně. Ano, je to pohodlné a jednoduché. Možná jsou to důvody, proč jsou odbory u nás (stejně jako jinde) silné a nezanikly.

Kdyby odboráři nevěnovali většinu úsilí tomu, aby vystrašili Čechy smělými plány stávky, ale spíš komunikovali proč stávkují, všechno by vypadalo jinak. Takhle půjde o demonstraci síly, ne o demonstraci požadavků. Vlastně je to pravda, jak je vidět, tak odbory jsou skutečně silné. Stačí lusknout prstem a v zemi se na jeden den skoro zastaví život. Pokud si šéfové odborů myslí, že se touto stávkou zapíší do dějin, tak mají nejspíš smůlu. Za pár dní na stávku zapomeneme a o tom, proč vlastně stávkují, mnozí z nás nevědí nic ani teď…