Reklama
 
Blog | Jan Handl

Pocítili jste jaro?

Tak jako každý rok se všichni těšíme na jaro a čekáme, že dojde k nějakému významnému zlomu. A tak jako každý rok se nic nestane, nedojde k výraznému teplotnímu skoku a ani nálada se nezlepší.

První jarní den a vůbec příchod jara je vždy očekáván s napětím a nadějemi. Nejsem na tom jinak, sleduji kalendář a těším se, kdy konečně nastane to jaro. I letos to bylo stejné, i letos se neoteplilo, v únoru byly teplejší dny. Co z toho jara vlastně máme kromě toho, že je to napsané v kalendáři? Jaro je pouze roční období, které máme mnozí raději než zimu nebo léto. Jaro je prý romantické, ale proč? Protože ženy zkracují sukně a kvetou sněženky?

Jaro prostě přeceňujeme. Když si to zcela rozumně přiznáme, že je to období jako každé jiné, nemusíme ani sledovat kalendář a vzývat jedenadvacátý březen. Chápu, že kdysi ve středověku měli lidé radost, když přestalo mrznout a nemuseli topit, ale teď, v době ústředního topení? Možná můžeme být rádi, že ze silnic mizí sníh a ubývá autonehod, ale to je tak všechno.

Jaro je každopádně moderní, je více in než zima. Na někoho může jaro působit povzbudivě, může zlepšovat náladu, deprese mizí. Více se objevuje Slunce, začínají kvést první kytičky a mnohým se zapalují lýtka. Slečny a ženy začínají měnit šatník, startují každoroční hubnoucí kůry. Muži brblají, že budou muset svým přítelkyním a manželkám nosit kytky, protože se už nemohou vymlouvat, že je to drahá legace. Kdo by odolal stařence, která na rohu prodává bledulky za dvacetikorunu.

Reklama

Na jaře se začíná vybírat letní dovolená, sluneční energie nabývá na intenzitě a pomalu začíná přecházet do léta. Jakmile se přiblíží konec dubna, jaro je zapomenuto a už se začínáme těšit na léto. A to je teprve hit. Léto, to jsou prázdniny, dovolené, koupání, výlety. No řekněte, není léto lepší než jaro? Přízemní mrazíky jsou pryč, můžeme obléknout kraťasy a trika. Jdou dlouhé dny, stmívá se až pozdě večer a nejdelší dny si můžeme opravdu užívat.

Proč máme tak rádi jaro, když stejně tajně myslíme na léto a na koupání? Není to náhodou jenom historická záležitost, která souvisí s náladami našich dávných předků, kteří byli naštvaní kvůli až příliš častému využívání loučí? Nebo je to skutečně povznášející období, díky kterému poznáváme po zimě, že život má vlastně smysl. Někoho možná potěší jarní zpěv ptactva, jiný by zvířenu nejraději otrávil.

Buďte si jistí, že obliba jara je silně individuální věc a nemyslete si, že jsou z něj všichni nadšení. Těšíme se na něj, ale pak stejně zjistíme, že se vlastně nic nestalo, ani na nálada se nezlepšila. Ono nám totiž často nestačí, že začne „jenom“ svítit sluníčko. To, jestli se daří v životě a v práci, totiž není závislé na tom, jaké je roční období. Tedy pokud zrovna není vaším zaměstnáním prodej zmrzliny na koupališti.

Pokud ale někomu stačí ten prostý fakt, že je jaro, tak je šťastným člověkem a nedivme se mu, že tak moc očekává první jarní den. Pokud to takhle někdo má, můžeme mu jenom tiše závidět. Já osobně jsem jaro příliš nepocítil. Poránu je stejných pár stupňů nad nulou jako měsíc předtím a jelikož mě neživí květiny a zmrzlina, jsem v klidu, neutrální…